Een jaar geleden stond hij nog bekend als een internationale paria, na de moord op de journalist Jamal Khashoggi door de geheime dienst van Saudi-Arabië. Maar inmiddels zijn de ogen om een geheel andere reden gericht op prins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië.

Beleggers kijken gefascineerd uit naar de beursgang van staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Dit weekend kwam het prospectus uit voor de beursgang van wat meteen het meest waardevolle bedrijf ter wereld zal zijn. De schattingen lopen fors uiteen, maar Saudi Aramco is waarschijnlijk tussen de 1.000 miljard dollar en 2.000 miljard dollar waard.

Mohammed bin Salman, alias MBS, wil Aramco naar de beurs brengen als onderdeel van een ambitieus economisch hervormingsprogramma voor de oliegrootmacht.

Ondanks de affaire rond de moord op Khashoggi geldt 34-jarige prins nog altijd als belangrijkste kandidaat voor de troonopvolging, als zijn 83-jarige vader, koning Salman bin Abdulaziz Al Saud, komt te overlijden.

Prins Mohammed staat bekend om zijn luxueuze levensstijl. Hij bezit een jacht van 451 miljoen euro, een Frans kasteel ter waarde van 271 miljoen euro en een schilderij van Leonardo da Vinci met een prijskaartje van 406 miljoen euro.

De kroonprins kan zich zijn exorbitante uitgavenpatroon veroorloven, omdat de Saudische koninklijke familie een flink deel van de onvoorstelbare olierijkdom van het land naar zich toetrekt. Volgens sommige schattingen is de koninklijke familie zo'n 1.400 miljard dollar waard.

Mohammed bin Salman heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een controversiële persoonlijkheid.  Hoewel de Amerikaanse geheime dienst CIA concludeerde dat de moord op Khashoggi in opdracht van de kroonprins is uitgevoerd, heeft dit niet geleid tot serieuze internationale sancties tegen de Saudische regering.

Bekijk hieronder enkele opmerkelijke momenten uit de carrière van kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië.


Mohammed bin Salman is de 34-jarige kroonprins van Saudi-Arabië.

Foto: REUTERS/Amir Levy

Hij wordt in 1985 geboren als zoon van koning Salman en zijn derde vrouw Fahda bint Falah.

In juni 2017 krijgt hij de titel kroonprins. Zijn vader heeft dan namelijk nét besloten Muhammad bin Nayef die positie te ontnemen. 

Naar verluidt heeft Mohammed bin Salman in het geheim ervoor gezorgd dat Bin Nayef zijn positie verliest en zijn plaats ingenomen. Althans, dat schrijft The New York Times.


De prins heeft een bachelor rechten van de Koning Saud Universiteit, de oudste universiteit van Saudi-Arabië.

Foto: Public Domain

Na zijn afstuderen werkt hij voor verschillende staatsinstellingen voordat hij in 2009 wordt aangewezen als speciaal adviseur van zijn vader die dan gouverneur van Riad is.

In 2015 sterft koning Abdullah bin Abdul Aziz en bestijgt Mohammeds vader de troon. Hij is dan 79 jaar.


Prins Mohammed is nog geen koning, maar "feitelijk runt hij het land voor zijn vader", aldus Bloomberg.

Foto: Reuters/Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court

De prins staat bekend als een workaholic die 18 uur per dag in zijn kantoor doorbrengt, aldus The Guardian.

Maar naar verluidt kan hij slecht tegen kritiek.

"Ook voor wie de prins beleefd of diplomatiek een nee verkoopt, zijn er consequenties", aldus een Saudische bron tegen The Guardian.


Het is niet bekend hoe rijk de Saudische koninklijke familie is. Maar het vermogen zou zomaar meer dan 1.400 miljard dollar kunnen zijn, aldus House of Saud, een Engelstalig medium dat bericht over de koninklijke familie.

Foto: Dan Kitwood - WPA Pool/Getty Images

Het koninklijke vermogen is te danken aan decennia van olie-inkomsten.

De koninklijke familie telt om en nabij de 15.000 leden, maar het merendeel van het fortuin is in handen van tweeduizend leden, aldus CNBC.

Vergeleken hierbij steekt de Britse koninklijke familie met een geschat vermogen van 88 miljard dollar povertjes af.


Tot het koninklijke imperium behoort ook Saudi Aramco, het Saudische staatsoliebedrijf dat onlangs aankondigde in december naar de beurs te willen.

Foto: Reuters

De lang verwachte beursgang gaat naar alle waarschijnlijkheid alle records breken. Saudische functionarissen schatten de waarde van het bedrijf op 2.000 miljard dollar, aldus persbureau Bloomberg.

Schattingen van financiële analisten over de waarde van Saudi Aramco lopen uiteen. Sommigen waarderen Aramco veel lager dan de schatting van de Saudische regering. Bank of America denkt dat het bedrijf tussen de 1.2000 en 2.200 miljard dollar waard is, terwijl analisten van Goldman Sachs Aramco tussen de 1.600 en  2.300 miljard dollar waarderen.

Aramco tekende in het derde kwartaal een omzet van 68 miljard dollar op. Daarmee is Aramco het meest winstgevende bedrijf op aarde. 


Prins Mohammed en zijn vader Salman houden zich veelal op binnen "een complex van marmeren paleizen en buitenverblijven" in Riad, aldus The New York Times.

Foto: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten worden meestal ontvangen in het Al-Yamamah-paleis.

Tijdens een bezoek van president Obama aan het Erga paleis, ontdekten verslaggevers Kleenex dispensers van bladgoud en gouden stoelen, aldus CBS News.

Naar verluidt bezit de koninklijke familie wereldwijd luxueus vastgoed, onder meer in Zwitserland, Londen, Frankrijk, Londen, Frankrijk en Marokko.


Prins Mohammed staat bekend om zijn extravagante aankopen.

Foto: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Hij geeft honderden miljoenen uit aan superjachten, privéjets, helikopters, Franse kastelen en bijzondere schilderijen.


De kroonprins bezit een 451 miljoen euro kosten jacht van 135 meter lang genaamd Serene. Er zijn meerdere zwembaden en bubbelbaden aan boord van het jacht en ook een bioscoop en fitnessruimte. Ook zijn er twee helikopterplatforms.

Foto: De Serene afgemeerd in in Auckland in Nieuw-Zeeland in 2015. Bron: Phil Walter / Getty Images

Er is ruimte voor 24 gasten aan boord van het superjacht. De prins zou Serene hebben gekocht nadat hij het jacht had gespot tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk.


In 2015 kocht prins Mohammed voor 271 miljoen euro een Frans kasteel. Dat was volgens Fortune op dat moment de duurste woning ter wereld.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images

Pas in 2017 werd duidelijk het de Saoedische prins was die twee jaar eerder het ten westen van Parijs gelegen Chateau Louis XIV in Louveciennes had gekocht.

Het 17e-eeuwse kasteel heeft fonteinen, een geluidssysteem, lichten en airconditioning die allemaal kunnen worden bediend met een iPhone. Het pompeuze kasteel herbergt ook een wijnkelder, een thuisbioscoop en een slotgracht met een doorzichtige onderwaterkamer.


Bij een veiling van Christie's in 2017 kocht de prins een schilderij van Leonardo da Vinci voor ruim 400 miljoen euro.

Foto: JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images

Prins Mohammed deed zijn winnende bod op 'Salvator Mundi' van Leonardo da Vinci anoniem per telefoon.

Voorafgaand aan de veiling werd verwacht dat het schilderij voor iets minder dan 100 miljoen euro verkocht zou worden.


Prins Mohammed is de afgelopen meerdere malen met schandalen in het nieuws gekomen.

Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Saoedi-Arabië krijgt veel kritiek voor schendingen van mensenrechten en onderdrukking van vrouwen. Zo moeten alle Saudische vrouwen een mannelijke bewaker hebben.

In februari 2019 publiceerde INSIDER een onderzoek waarin uit de doeken werd gedaan dat Saoedische mannen met een app genaamd Absher kunnen volgen waar hun vrouwen zich bevinden. Daarop stelde CEO Tim Cook van Apple een onderzoek in naar de app die in de App Store wordt verkocht.

In de herfst van 2017 zou de prins achter een anti-corruptiecampagne hebben gezeten waarbij meer dan 200 mensen werden gearresteerd en sommigen van hen werden weken vastgehouden in een Ritz-Carlton hotel. Saoedi-Arabië zou verdachten hebben gemarteld tijdens de ondervragingen.

En volgens Al Jazeera neemt ook het aantal executies toe in Saoedi-Arabië: in de eerste acht maanden nadat MBS kroonprins werd, zijn 133 mensen geëxecuteerd.


In de herfst van 2018 vulde de kroonprins wereldwijd de nieuwspagina's vanwege de gruwelijke moord op journalist Jamal Khashoggi in de Saudische ambassade in Istanbul.

Foto: Reuters

In november 2018 kwam de CIA tot de conclusie dat de journalist was vermoord in opdracht van de prins. Saudi-Arabië heeft meerdere malen ontkend dat de kroonprins een rol heeft gespeeld bij de dood van Khashoggi.

De Saudi's ontkenden eerst wekenlang dat Khashoggi überhaupt was vermoord en veranderden hun verhaal meerdere malen. Later meldde Saudi-Arabië dat er 18 mensen waren gearresteerd in verband met de moord en in januari kondigden de aanklagers aan de doodstraf te eisen tegen vijf verdachten.


Terwijl veel wereldleiders prins Mohammed publiekelijk hebben veroordeeld vanwege de dood van Khashoggi, stelt de Amerikaanse president Trump dat we mogelijk nooit zullen weten of prins Mohammed opdracht heeft gegeven voor de moord op de journalist of niet.

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Nadat de CIA concludeerde dat MBS opdracht gaf voor de moord op Khashoggi, sprak Trump juist zijn steun uit voor de kroonprins, meldde Al Jazeera in december 2018.

Zoals Business Insider eerder al berichtte heeft Trump al meer dan twintig jaar grote zakelijke banden met het Saoedische koningshuis. En zijn schoonzoon Jared Kushner dringt aan op nog nauwere banden met Saoedi-Arabië en meer specifiek met prins Mohammed.

Kushner en de kroonprins hebben al meer dan twee jaar een nauwe band, schreef Ellen Cranley van Business Insider eerder.


Tijdens de G20-top in Argentinië in december 2018 begroette de Russische president Vladimir Poetin de Saudische kroonprins zeer hartelijk.

Foto: Kyodo News via Getty Images

De enthousiaste begroeting van Poetin bij de G20 was vlak nadat andere wereldleiders Saoedi-Arabië scherp hadden veroordeeld voor de moord op Khashoggi.

Andere wereldleiders negeerden de kroonprins op een groepsfoto die werd gemaakt tijdens de top.


Behalve politieke banden met Trump en Poetin heeft de prins ook goed contact met een aantal grote Amerikaanse techbedrijven, zoals Google en Apple.

Foto: CEO Sundar Pichai van Google (links), Prins Mohammed (midden) en medeoprichter Sergey Brin van Google (rechts). Bron: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

In de lente van 2018 ontmoette prins Mohammed Apple-topman Tim Cook, Google-topman Sundar Pichai en Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin.

Tijdens zijn rondreis langs de Amerikaanse westkust maakte hij ook een stop in Seattle voor een ontmoeting met CEO Jeff Bezos van Amazon.

Het investeringsfonds van de Saoedische overheid bezit 5% van Uber en heeft ook aandelen in bedrijven als Slack, WeWork, and DoorDash.


Begin december 2019 gaat Saudi Aramco naar de beurs

Saudi-Arabië gaf op 9 november 2019 het prospectus vrij waarin staat dat staatsoliebedrijf Aramco begin december naar de beurs gaat.

In september 2019 werd Saudi-Arabië onverwachts getroffen door aanvallen met drones (of raketten) op installaties van Saudi Aramco. Aanvankelijk leek de schade groot, maar de Saudi's hadden de productie redelijke snel weer op orde.

Belangrijke vraag bij de beursgang van Saudi Aramco is hoe beleggers de politieke risico's voor het staatsoliebedrijf inschatten. Voor Mohammed bin Salman is de beursgang van Saudi Aramco een stap in een veel bredere strategie om de economie van het land te moderniseren. De kroonprins streeft ernaar om de olierijkdom van het land in te zetten om veel minder afhankelijk te worden van olie.


Lees meer over Saudi-Arabië